Мащабно строителство в Казакстан

“ Строителство за достъпни жилища 2020г „., на националната жилищна програма, ще започне от 01 Януари, заяви първия заместник министър-председател на Казакстан Съгитяев.

„В момента се работи по нов механизъм за продажба на къщи и съответните промени в програмата ще бъдат направени през декември. Започвайки от 01 януари 2015 изграждането на къщи ще започне по нова програма за жилищно настаняване в цялата страна „, каза Съгитяев.

По отношение на финансирането на новата програма, вицепремиерът обясни, че 35 милиарда тенге (193,6 милиона щатски долара) ще бъдат заделени за проектиране и изпълнение на инженерни мрежи. 30-годишен свързан заем от Биатерек Холдинг, в размер на 145 000 000 000 тенге (802,3 милиона щатски долара), ще бъдат разпределени за изграждане на домовете.

„Казахстанска ипотечната компания ще бъде оператор на строителната програма за жилища под наем“, каза Съгитяев.

Според Съгитяев, общият размер на средствата които ще да бъдат насочени към строителството на жилища за отдаване под наем ще бъде около 250 милиарда тенге (US 1,40 милиарда щатски долара), от които 145,00 милиарда тенге (802,3 милиона щатски долара) ще бъдат определени от Националния фонд. Повече от 29,0 милиарда тенге (160.5 милиона долара) също са заделени през 2013-2014 г. по програмата.

„С парите, ние планираме да изградим един и половина милиона квадратни метра жилища в страната. Сега виждаме колко пари ще бъдат изразходвани за жилища под наем с последващо закупуване, и колко ще отидат за жилища без покупка. Държавният глава обяви, че ще бъдат въведени нови подходи за изграждане на жилища под наем. Жилищата ще бъдат предоставени на обществеността, без посредници в дългосрочен договор за наем с опция за закупуване, “ Съгитяев отбележи.

Вашият коментар